2015. április 25., szombat

Merzse-mocsár 20 (2015-04-25)

Végre egy igazán tavaszias, sőt nyárias nap, mindenképpen túrára való! Ezt a túrát már rég, pontosabban a Normafa 20 után beterveztem magamnak, mivel szuper szervezés volt az is (Rákoskerti Lemaradás), mindenképpen részt akartam venni ezen a túrájukon is. Igaz ez nem hegységi túra, szóval a szint minimális, de Budapestnek ezen a részén még sose jártam.

Reggel már látszott, hogy jó idő lesz, lazán öltözve lehetett elindulni, kicsit ugyan messze van innen tőlem, de elég jó a közlekedés. 7:55-kor gyors nevezés után indultam is.

Rajt/cél: Kossuth Lajos Általános Iskola, Rákoskert
Táv: 20,8 km
Szint: 165 m

Az útvonal és az igazolófüzet, sok információval a Merzse-mocsárról, jó térkép, igényes kivitel)

Először Rákoskert utcáin vezetett az út, és alig 1 km után el is értem a Vida-dombra, az 1. EP-hez. A dombról szép kilátás nyílik:

Tovább haladva kereszteztük a vasúti síneket, és irány a Merzse-mocsár! Az út először csodálatos sárga virágtengernek látszó repceföldek mellett vezetett:


Aztán tovább a piros kereszt-zöld béka jelzésen:
Hangulatos ösvényen haladtam a következő 2. EP felé, ami a mocsárnál egy kis tisztáson volt, ahol a békás pecsét mellé egy csoki vagy müzliszeletet kaptunk, én egy cappuccinos csokiszeletet választottam.


 Ez a kis faházikó ott a távolban a mocsárra épült, szerintem tökéletes madármegfigyelő hely, sajnos nem tudtam közelebb menni, mert cuppogós sár és vizes volt minden körülötte.
Elhagyva a 2. EP-t tovább vezetett az út a mocsár mellett, szép, könnyen járható úton, bár néha kicsit mély volt a homok, de szerencsére ez sokkal jobb, mint ha sár lenne. Madarakat nem láttam ugyan, de a csicsergésük mindenhol hallatszott.
Nagyon jól ki volt táblázva-szalagozva az útvonal, itt vált ketté a 2 táv, én természetesen a 20 km-esen indultam, tehát irány balra, a reptér felé!
Innen tovább jelzetlen úton, szalagozást követve gyalogoltunk, és nagyon jól lehetett követni az itinerben leírtakat. Mezők-legelők-erdősávok szélén, szekérutakon értük el a reptér szélét, ahol a látványosságot a leszálló gépek jelentették.

Itt volt a 3. EP (Repülőtér széle), családi kitelepülés, kedves kisfiú pecsételte nagy komolyan az itinereket a madaras bélyegzővel, és kínált csokis keksszel. Apukája faszénparazsas grillezőn épp az ebédet készítette.
Itt jól el lehetett időzni az érkező repülőket nézegetve, én se tudtam fotózás nélkül kihagyni a nem mindennap látott élményt.
Innen egy jó darabig a reptér kerítése közelében vezetett az út, látni lehetett a kerítésen keresztül a terminált is:
Elhaladtam egy kisebb radar mellett is, innen már nem volt messze a következő EP.

A 4. EP egy nagyobb radarnál volt, ami megbújt a fák között. A pontőr aranyos nyuszis bélyegzővel pecsételt és házi pillecukorral kínált.
Innen már visszafelé vezetett az út, eltávolodtunk a reptértől és újra Rákoskert felé vettük az irányt. Gyönyörűen sütött a nap, szinte nyár volt.
Hamar elértem az 5. EP-t a gémeskútnál, ahol a pecsét mellé alma is járt, azt majszolgatva mentem tovább a cél felé, ismét csodálatos repceföldek mellett. Nem tudtam betelni a sárga virágtenger látványával, jónéhány fotót készítettem:Vissza át a vonatsíneken, az utcában szépen nyíló orgonabokrok:
És a Platánsor, ahol az utolsó, 6. EP volt, innen már tényleg csak párszáz méter a cél.
A célban szép oklevél és kitűző, étel-ital korlátlan mennyiségben. Sikerült 4 óra alatti idővel (3:55) beérnem, remek túra volt, érdekes, látványos, jól szervezett. Jövök még!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése